Thursday, June 29, 2006

Mláďata

Samičky snovačů z ptačí kolonie navštívily brzy sirotka v jeho hnízdě, zavěšeném před vchodem do stanu. Vklouzly dovnitř a několik minut se holátkem zabývaly. Když se o něco později opeřil, doprovázely ho za letu a krmily, když křičel hladem. Brzy byl opět mezi ně přijat. Snovači dobytčí jsou tak družní, že dokonce v noci vypouštějí společně trus. Spíte-li ve stanu pod jejich osadou, můžete slyšet jejich ospalé cvrlikání a brzy déšť padající na jeho stěny. Většina druhů snovačů se živí zrním. Jejich největšími nepřáteli jsou zemědělci, kteří na mnoha místech severní Afriky vypalují jejich zvětšující se kolonie plamenomety. Milióny ptáků tak přicházejí o život.
Při výchově mláďat jsou samičky pilnější než při stavění hnízd. Společně se sámečky přinášejí potravu pro dva hladové zobáčky, které se v každém hnízdě otvírají.
Ptačí mláďata snadno vyjmete z hnízd, ohnete-li tenké větve, na nichž jsou zavěšena. Černoši je také tímto způsobem vybírají a ptáčky jedí. Dělají to ale jen dospělí, neboť děti, jak se zde věří, by dostaly třes hlavy.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home