Sunday, February 05, 2006

Ještě jednou lepra

Neléčí-li se lepra, končí často po osmi až dvanáctiletém velkém utrpení smrtí. Mnozí nemocní ji však mají celý život a umírají ve vysokém stáří na jinou nemoc. Lepra se vyskytuje ve dvojí formě. Lehčí napadá spíše nervový systém, zkřiví prsty na rukou i na nohou, způsobuje jejich odpadávání a končí úplným znecitlivěním ostatních částí těla. Těžší, uzlovitá forma, se naopak projevuje hypertrofií a uzlovitými otoky. Způsobuje strašné znetvořeniny, mezi nimiž je zvláště známý tzv. lví obličej.
Stejně jako tuberkulóza a syfilis napadá i tato forma lepry skoro všechny orgány a nemocní často oslepnou. Velmi zřídka ale onemocní pohlavní a sluchové orgány.
Běloši a Mongolové jsou stiženi častěji těžší, barevné národy naopak spíše lehčí formou. Lékaři už nejsou proti této nemoci tak zcela bezmocní. Lék, který se stále více prosazoval, objevil prý indický král Ráma z Banárasu. Onemocněl malomocenstvím a odešel do džungle, kde se uzdravil. Podle ústního podání se živil bylinami a kořínky rostlin, zvláště plody a listy stromu kola. V lesích objevil princeznu Pyu, která byla také malomocná. Uzdravil i ji a později se jim narodila šestnáctkrát po sobě dvojčata. Léčivé vlastnosti těchto a jim příbuzných rostlin byly mezitím důkladně zkoumány. Nakonec byl z nich vyroben chalmoogrový olej, který naleznete v lékárničkách všech světových nemocnic pro malomocné. Neúčinkuje dlouho a musí se po léta, vždy za několik dnů, znovu pacientovi vstřikovat. Proti lepře nezabírá ani penicilín, ani streptomycin. V boji s ní by snad lidstvo mohlo zvítězit s novými sulfonamidy, které je třeba užívat měsíce a léta, většinou společně s chalmoogrovým olejem. Japonec Mitsuda objevil reakci, kterou lze zjistit, zda je člověk nakažen leprou a má-li proti jejímu bacilu obranné látky. Roz-škrábnutím kůže se tělo infikuje bacily lepry. Přítomnost protilátek se projeví místním otokem. Takto reagují téměř vždy pacienti s lehkou formou malomocenství. U nemocných uzlíkovitou formou se reakce neprojeví. Nastane-li přece, znamená, že se těžší forma záhy změní v lehčí, a podle toho je možné zařídit léčbu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home