Wednesday, November 09, 2005

Kouadiou 2

Kouadiou mi ukázal fotografie svých dvou dospělých synů z prvního manželství. Studují v Paříži práva a lékařství. Dověděl jsem se, že černoši, kteří vykonali zkoušky na domácí škole, mohou na státní útraty studovat ve Francii.
Odpoledne sedíme ve stínu stromu na návsi, tak říkajíc pod venkovskou lípou, a pijeme bangi (vyslovuje se s přízvukem na poslední slabice). Toto palmové víno je světlá pěnivá tekutina. Je-li vychlazeno, má dokonce příjemnou, pivu podobnou chuť. Protože se člověk stále potí, pije a pije a může z bangi dostat nepříjemnou kocovinu. Nápoj se získává z určitého druhu palmy po odříznutí její koruny. Šťáva, která z ní prýští, stéká dřevěnými

trubkami po vysokém kmeni do nádob připravených na zemi. Než palma umře, několik dnů krvácí a postupně získávané bangi má různou kvalitu.
Získávat palmové víno je vlastně zakázáno, přesto jsme ale všude na vesnicích viděli dole tenké, uprostřed se baňatě rozšiřující vysoké mrtvé kmeny bez korun, na nichž byly ještě připevněny trubky. Tento druh palmy asi v krajích obydlených černochy zmizí.
Jsme ve společnosti Kouadiouových bratří a příbuzných. Jsou nazí, jen přes ramena mají modrobílé, ručně tkané přehozy. Od úst k ústům koluje kalebasa, nádoba z plodu podobného tykvi. Ptám se, proč má Kouadiouův strýc ovázány holeně. „Má lepru," říkají mi mimochodem a rozhovor pokračuje.
Několik kroků od nás postává mladá žena. Protože ji muž bije, chce se dát rozvést. Pozítří zasedá soud. Aby si naklonila veřejné mínění, přišla již o několik dnů dříve. Zřejmě by ráda mluvila s velitelem oblasti.
Zena se zde nemusí nechat od svého muže týrat. Jestliže se jí do dvou let po svatbě nenarodí dítě, nebo neváží-li si muž jejího „totemového jídla", to znamená, jí—li v její přítomnosti zvíře, které je v její rodině nedotknutelné, nebo jehož pojídání je z náboženských důvodů zakázáno, může ho i opustit. Rodiče ženy musí v takovém případě vrátit manželovi kupní cenu své dcery. Proto se většinou snaží donutit ji, aby u starého nebo hrubého manžela zůstala.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home