Monday, November 07, 2005

V africe

Jsou sice petrolejové, ale podobně jako v Evropě jsou natřeny bílým emailem a vypadají velmi moderně. V tropických vedrech se pak skutečně ocení služby těchto kouzelných skříněk, neboť téniěř všude lze dostat nápoje s kousky ledu.

Na stěně Kouadiouova obývacího pokoje je v jasných barvách namalována Panna Maria. Kouadiou je katolík a má tedy jen jednu ženu. Mladá, mateřská a milá paní Marie se diví, že Michaelovi je teprve šestnáct, ačkoli je stejně vysoký jako já. Přivádí svého švagra a příbuzné i s jejich dětmi; všichni se musí s Michaelem změřit a všichni znovu žasnou a radují se. Vyptávají se nás, jsou-li všichni Němci tak velcí jako my, a zajímá je, jak vysoká je moje žena.

Jean Kouadiou je hodný, slušný člověk, snad až příliš dobrý vládce. Byl stejně jako jeho žena vychován bílými misionáři. Kouadiou mi ukazuje velké fotografie, na nichž mu právě u příle­žitosti Milostivého léta žehná papež. Na snímcích má na hlavě starodávnou těžkou zlatou korunu, kterou ve vlasti už vůbec nenosí. „Je velmi těžké být opravdu dobrým katolíkem," říkám, a Kouadiou vážně přikyvuje.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home