Sunday, November 06, 2005

U černošského knížete 2

Byli zachráněni. Přišli do nové vlasti, na Pobřeží slonoviny, které od té doby z větší části obývají.-kym kmenem. O
Abla Poku byla v nové vlasti zvolena královnou a místo mužů začaly vládnout ženy. Tuto pověst umí dnes každý Baul vyprávět. Po příchodu bělochů se muži opět zmocnili vlády a stali se náčelníky osad a veliteli oblastí.

K jednomu z těchto velitelů, panu Jeanu Kouadiouovi, jedeme. iKouadioua jsem poznal v Bouaké. Je to evropsky oblečený černoch, Itak asi čtyřicátník. Chci ho navštívit hlavně proto, že na území, jjemuž vládne, žijí hroši. Rád bych je pozoroval a Kouadiou mi |slíbil pomoc.
Byli jsme si na první pohled sympatičtí. Kouadiou je vznešený íuž, vládne nad 96 vesnicemi a 76 000 dušemi. Současně je nejvyšším soudcem. Ještě donedávna, než se zdejší černoši stali podle zákona francouzskými občany, měl moc nad jejich životem a smrtí. Vlast-í také obchodní stanici, několik nákladních a dvě osobní auta. Těžkým nákladním autem, které nám dal k dispozici pan Abra-!iam, jedeme do Béoumi, vzdáleného sedmdesát kilometrů.
Kouadiou nás přijímá ve svém sídle, v jednoduchém, v evropském stylu stavěném cihlovém domě, který stojí uprostřed hliněných venkovských chatrčí. Na uvítanou nám podává sklenice s dobře chlazeným holandským pivem. Má ledničku značky Frigidaire, které zde naleznete skoro ve všech domácnostech ilochů a na územích nepříliš vzdálených civilizaci i u zámožných nochů.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home