Monday, November 14, 2005

Pohostinnost

Nevím, zda můj přítel Kouadiou mladou ženu v Béoumi rozvedl, ale myslím si, že černošské vesnické soudy rozhodují zcela rozumně, protože si ponechají dost času na pohodlné vyšetření každého případu a dovolí každému, aby se dostatečně vymluvil; tím se odlišují od našich soudů, před kterými se projednává za dopoledne půl tuctu civilních stání.
Každá vesnice má dva sváteční dny: skutečný, který se podobá naší neděli, a soudní den, kdy od rána do večera zasedá v kryté budově, zvlášť k tomu účelu vystavěné, soud. Případy, které nespadají do pravomoci velitele oblasti, projednává zemský soud. Složité soudní případy, především vraždy a zabití, jsou dnes, pokud je domorodci v odlehlejších místech nevyřeší sami mezi sebou, vyhrazeny soudům státním. Proto se před vesnickými a oblastními soudy projednávají hlavně manželské rozvraty, rozvody a hraniční spory.
Podle černošského práva je usmrcení z nedbalosti trestáno peněžitou pokutou. Při vraždě nebo zabití je povinností příbuzných usmrceného pomstít, zabít vraha. V některých případech je krevní msta nahrazena značně vysokou pokutou, která postihuje nejen pachatele, ale i jeho příbuzné. Za vraždu je považována i sebevražda. Je trestána těžkou pokutou, kterou musí zaplatit příslušníci rodiny sebevraha.
Náčelník Kouadiou slíbil, že nás doveze nákladním autem o něco dále, až do okolí zcela necivilizovaných baulských osad, kde pravděpodobně žijí hroši. Zatím ale pod vesnickým stromem příjemně pokračuje jednání, pije se bangi a nikdo se nemá k tomu, aby opatřil auto.
Když v hovoru děláme zdvořile narážky na jeho slib, dovídáme se, že přátelský Kouadiou nám chce poskytnout pohostinství i přes noc, že nám dokonce rád postoupí lůžka své rodiny a že by bylo nejlepší, abychom u něho několik dní pobyli. Tak je tomu v Africe vždy. Každý má dost času a díky francouzské zdvořilosti a pohostinnosti by člověk mohl týdny a měsíce využívat laskavých pozvání.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home