Saturday, December 03, 2005

Lovení hrochů není bez rizika

Když byl ještě správcem plantáže, byl tak posedlý získáváním další půdy, že se za osm měsíců klučení lesa ani jednou nesetkal s bělochy a jeho jedinými společníky byli černoši zaměstnaní na plantáži. Maso pro dělníky obstarávali dva černí lovci, kteří každý den stříleli v okolí divoká zvířata. Zaměstnavatel pana Herberta mu upřímně radil, aby lovcům nikdy nepůjčoval ručnice o větší ráži; měli střílet jen ptáky, opice, antilopy a podobná menší zvířata. Jednou ho domorodci prosili o pomoc proti hrochům, kteří ničili jejich políčka. Jeden z černých lovců, odvážný a zdatný chlapík, mořil Herberta tři dny, až dosáhl svého. Herbert se obměkčil a vydal mu těžkou pušku na hrochy. Druhý den ráno k němu přiběhl jeden z černochů a hlásil, že lovec volá o pomoc. Pan Herbert se tam ihned vydal se šesti muži. Nesl ručnici a jeho černý předák druhou. Zaslechli sténání a dál pospíchán v jeho srněru. Konečně černého lovce našli. Byl na něho hrozný pohled. Kůži na břiše měl roztrženu, vnitřnosti byly vyrvány a vše bylo poseto hejnem much. Ležel v bezvědomí, těžce dýchal, chroptěl a sténal. Herbert hledal černochovu ručnici. Nalezl ji v křoví. Když ji zvedl a vztyčil se, spatřil hlavu hrocha, který na něho ze vzdálenosti deseti metrů zlobně pohlížel. Rozčilen vystřelil. Zvíře se však nepohnulo. Vypálil na ně ještě tři další rány. Chvíli počkal a šel k němu. Shledal, že je již delší dobu mrtvé a jeho hlava je prolezlá červy. Herbert nebyl lovec a snadno si představíte, jak byl zděšen, když šikmo za sebou uviděl dalšího hrocha. Znovu vypálil. Ale i tento hroch byl již mrtev.
Pak teprve zjistili, jak k této tragédii došlo. Černý lovec prvním výstřelem hrocha smrtelně zasáhl, dalším jeho samici jen těžce zranil na zádech. Než pošla, krutě mu odplatila. Nedaleko odtud pobíhalo jejich mládě. Herbert a jeho lidé je chytili a dopravili na plantáž. Zde po dvou dnech, když nemělo dost mléka, uhynulo.
Jakmile Herbert zjistil, že jsou hroši mrtvi, sestrojil s černochy jednoduchá nosítka, naložili na ně těžce zraněného lovce a odnesli ho na plantáž. Vložili mu vnitřnosti do břišní dutiny, a protože s sebou neměli obvazy, ovázali mu břicho liánami.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home