Friday, November 25, 2005

Původ zvyků

Bělovlasého stařešiny se ptám na význam tance a zpěvu. S překvapením se dovídám, že ani on jej přesně nezná. Tanec, který jsme sledovali, není tanec Baulů, ale kmene Guru. I masky jsou převzaty a texty písní se nezpívají v jazyce Baulů, ale v guru. Není to nic neobvyklého. V Africe je zvykem všude napodobovat masky, tance a písně jednotlivých kmenů, které se líbí. Ostatně ani naše evropské tance nejsou v tomto směru výjimkou.
Později místo masky s černým obličejem vystupuje maska s obličejem načervenalým. Svými šaty mi připomíná evropskou dámu z počátku století. Vyslovuji domněnku, že má napodobit a zesměšnit bělochy. Hostitelé to ale popírají.
Když je zvuk bubnů málo výrazný, pomáhají si bubeníci tím, že přidrží napjatou kůži nástroje nad plamenem. Kůže se teplem opět stáhne. Je to jednoduchý a praktický způsob, jak znovu dosáhnout původní výraznosti tónů.
Zlobíme se, že můžeme tato rytmicky se pohybující těla jen fotografovat. Filmovat v noci bez reflektorů nelze a zapojit je zde není možné.
Ruce bubeníků a nohy tanečníků jsou neunavitelné. My však ano. Byl pro nás uvolněn velký dům s třemi malými byty. Jeho majitel se se svými dvěma ženami přestěhoval někam jinam.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home