Tuesday, December 13, 2005

Ochrana zvířat v africe

Společně s černochy plaveme a dovádíme ve vodě. Jen vylezeme z vody, a už jsme znovu zpoceni, ačkoli nemáme skoro nic na sobě. Uschnout po koupání není při velkém horku nijak lehké, protože vlhkost vzduchu je tu příliš vysoká.Zatímco se oblékáme, zazněl o něco níže po proudu výstřel a hned nato druhý a třetí. Utíkáme po břehu a vidíme, že jeden z černochů trefil do týla ohromného hrocha. Těžce raněné zvíře se napůl vynořilo z vody a hned bylo zasaženo do hlavy dalšími dvěma výstřely. Potopilo se a zmizelo.Černoši naříkají. Hroch teď zůstane ležet několik hodin pod vodou, pokud plyny uvolněné rozkladem nenadmou tělo natolik, že opět vyplave.

Nechávají u řeky stráž, která si na mrtvého hrocha má počkat. Jak jsem se ale za několik týdnů dověděl, mrtvé tělo odnesl proud a černoši je nemohli zachránit a sníst. Nadávat nemá smysl, vždyť jsme koneckonců hosty. Přijedete-li do Dakaru, ukáží vám zákony, podle nichž jsou hroši ve všech západoafrických državách Francie po celý rok chráněni. Zde je ale bohužel nikdo nezná. Dnes se již do osady nevrátíme, i když jsme to původně plánovali. Náš průvodce říká, že v jiném rameni řeky bychom pravděpodobně uviděli ještě více hrochů a že by se nám možná podařilo je spatřit i na souši. Protože budeme nocovat pod širým nebem, opouštíme řeku. Je tu večer mnoho moskytů a much tse-tse, které přenášejí spavou nemoc. Předem určeným směrem se stepí vydáváme na cestu. Nemáme s sebou zbraně. Pouze dva černoši jsou ozbrojeni. Mají od vlády povolení k lovu, nebo to alespoň tvrdí, nežádal jsem, aby mi je ukázali. Jeden z černochů odbíhá stranou do malého lesíka, po chvíli zazní dva výstřely a lovec se pyšně vrací se dvěma velkými zoborožci. Protože je šest hodin večer a brzy bude tma, zastavujeme se pod několika stromy. Naši průvodci rozdělávají oheň a potom škubou a kuchají ptáky. Nemáme s sebou hrnec, pečou je tedy na grilu. Napíchnou srdce, játra, hlavu, žaludek a ostatní kusy na klacek, který přidrží v ohni.

(mimochodem dovolil bych si s autorem polemizovat, někteří černoši vědí o oficiální ochraně zvířat, ale pokud nechtějí nechat rodinu hlady, tak se prostě nedá nic dělat.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home