Tuesday, November 28, 2006

Bílí mravenci

Nepatří mezi mravence a nejsou bílí. S mravenci, včelami a vosami mají společné jen to, že si také vytvářejí velké státy, v nichž je jedinec bezvýznamným kolečkem ve státní mašinérii a nemá svou vůli. Tento typ všemocných států pokládají někteří moderní spisovatelé za vzor, podle kterého by se mělo lidstvo vyvíjet.
Lidé jsou na světě asi osm set tisíc let, termiti už padesát miliónů let. Jejich těla nalézáme v jantaru na pobřeží Baltského moře. Před milióny let se naši předkové příliš nelišili od opic, které dnes vídáme v zoologických zahradách. Termiti však již tehdy žili v dobře organizovaných miliónových státech a stavěli si mrakodrapy, které vzhledem k velikosti svých stavitelů předčí nejvyšší výškové stavby New Yorku. Z rozmnožování učinili dokonce státní záležitost.
Protože se každý dělník i voják v termitím státě pohybuje tak bezpečně jako náměsíčník, srovnal Marais ve své proslulé knize o „Bílém mravenci" termití stát s lidským organismem, v němž jednotlivé termity, tj. bílé a červené krvinky, řídí jako rádiovými vlnami královna - mozek. Je to ale teorie, která nenachází podporu ve výsledcích vědeckého bádání.
Termiti nejsou mravencům o nic podobnější, ani s nimi nejsou o nic příbuznější než klokani s lidmi; jsou mnohem starším a primitivnějším druhem hmyzu než mravenci a mají méně vyvinutý mozek. Včely a mravenci jsou blanokřídlý hmyz, termiti jsou vážky a jsou spíše příbuzní s našimi kuchyňskými šváby.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home