Monday, December 11, 2006

Námluvy

Včelí a mravenčí samečci jsou do značné míry zbyteční. Pouze jeden z mnoha set nebo tisíců může oplodnit královnu a brzy potom umírá. Ostatní jsou hubeni dělnicemi - samičkami. U termitů je tomu jinak. Dělníci se vyvíjejí ze samečků i ze samiček. Mamutí termití stát tedy není státem amazonek; nevládne mu pouze královna, ale královský pár. Jednoho dne začne termití kopec „kouřit". Otvory proraženými zevnitř vylétají většinou po dešti tisíce a tisíce černých, pohlavně zralých mladých králů a královen. Na rozdíl od slepých obyvatel města mají úplně vyvinuté oči. Nejsou světloplaší, ale milují slunce a vidí pestrý svět. Každý má čtyři stejně dlouhá křídla. Východy jsou obstoupeny vojáky a dělníky, kteří mají chránit mladé svatebčany před chtivými mravenci. Ale i létající dravý hmyz, ptáci a ještěrky na ně čekají a vesele hodují. Domorodci roztahují kolem termitích kopců velké listy a po kilech na ně sbírají okřídlené termity. Spárují je, suší na slunci a odstraňují jejich křídla třením mezi prsty. Získávají tak chutné jídlo. Několikrát jsem je u nich jedl.
Termiti, kteří uniknou smrti, vylétnou většinou do výše patnácti až dvaceti metrů. Nedávno byli létající termiti nalezeni i v letadlech ve výši až dvou tisíc metrů.
Většina z nich se snese na zem nedaleko místa, odkud vzlétli, mnozí se ale dostanou i o několik kilometrů dál. Příbuzenské sňatky mezi termity jsou pravidlem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home